2008. október 18., szombat


"ÉRTÉK-
VESZTETT VILÁG"

"ahol a kincsetek, ott a szívetek"

Kétféle érték van: külső, és belső.

A belső értékeket nem lehet elveszíteni - csak elfelejteni. Mindenkiben van belül egy tiszta, egy legtisztább rész - lehet lelkiismeretnek, vagy tudattalannak, vagy Istennek nevezni.Ez a rész nem elveszíthető, mert se nem birtokoljuk, se nem irányítjuk ezt a részt- valójában ez a rész birtokol minket. Elveszíteni tehát nem lehet - a kérdés csak az, hogy észrevesszük-e magunkban egyáltalán- értékeljük-e, és engedjük-e, hogy hatalma legyen felettünk. Átengedjük-e az irányítást.

Senki sem jó ember, vagy tiszta ember... mert az a részünk, ami jó, vagy tiszta, már túl van az egónk, a személyiségünk határán. Ezért nem is lehet a tisztaságot elveszíteni: mert sosem volt a miénk. A tisztaságot csak felismerni, és védeni lehet magunkban. És, ha eltávolodtunk tőle, meggyónni a lelkiismeretünknek, és ismét engedni, hogy áthassa az életünket.

A külső értékeket először is észre kell venni: először is, a fény, a föld, a víz, a levegő... amik mindig körülvesznek , de fel kell ismerni, hogy milyen értékesek. És minden külső dolog, ami örömet okoz, és amit szeretünk... a külső értékeket is fel kell ismerni, és értékelni, és védeni, amennyire csak tudjuk... csak azt nem engedhetjük, hogy a külső értékek a benső értékeket elsötétítsék.