2008. október 19., vasárnap

Freud
három szobát ír le:

szerinte van bennünk
egy tudatos
egy tudatelőttes,
és egy tudattalan.












Jung
leírásában
a szobáknak ablaka is van...
amin ki lehet nézni,

és besüt a nap,

és észrevesszük hogy
körülvesz bennünket
a természet amiből erőt meríthetünk...

A tudattalan évezredek ősi tapasztalatait, reakciómintákat, viselkedésmintákat - az archetípusokat - hordozza, ezeket mindannyian átörököljük - ez a kollektív tudattalan... melyből mindannyian hatalmas tudást és tapasztalatot meríthetünk.


Mindenkiben vannak belső viselkedésminták, ami alapján a külső történésekre reagálunk; ezeket a reakciómintákat – az archetípusokat - mindannyian örököljük, ezek az emberi világörökség, a kollektív tudattalan részei.

De ezek a viselkedésminták nem függetlenek egymástól; néhány nagyobb csokrot alkotnak – aszerint, hogy egy-egy mintázat a többivel mennyire állhat össze egy-egy összefüggő egésszé.

Az ókori görögök intuitíven, belső ihletettségtől vezérelve ezeknek a csokroknak a mintájára teremtették meg isteneiket; egy-egy isteni személy egy-egy viselkedésminta-csoportra rezonál, egy-egy görög isten egy-egy reakcióminta-csokor hordozója. Képletesen azt mondhatjuk, hogy „istenek” élnek bennünk – valójában, az „istenek” leírása azokat az emberi viselkedésmintázat-csoportokat mutatja be, amelyek azóta is mindannyiunkban megvannak és azóta is át- meg át öröklődnek az emberiség története során. A görög istenek megismerésével, megértésével tehát saját belső, öröklött reakcióminta-csoportjainkat körvonalazhatjuk.

Mindannyian örököljük az összes reakcióminta csoportot – de mindannyian más és más hajlammal születünk egy-egy csoport felhasználását illetően. A görög istenek megismerésével felfedezhetjük, hogy saját magunk mely istenekre hasonlítunk jobban; tehát, hogy mely archetípusok felhasználására van nagyobb hajlamunk. A mitológia történetei egy-egy viselkedésminta-csoport használatának veszélyeire és zsákutcáira mutatnak rá – ez volt az ókorban is az egyik legfontosabb szerepük; ezáltal megismerhetjük saját hajlamaink hordozta lehetőségeket és veszélyeket is. Ráérezhetünk arra is, ha esetleg még nem használtunk volna fel néhány rejtett, tudat alatti mintázatot, aminek pedig a kihasználására meglenne a veleszületett hajlam bennünk.

A boldogság alapvető feltétele hogy felhasználjunk minden olyan öröklött, veleszületett viselkedésmintát, reakciómintát, amelynek használatára veleszületett hajlammal rendelkezünk.