2008. december 5., péntek

INFEKTOLÓGIA

Az infektológia nem csak arról szól, hogy tünetileg ellátni, vagy megszüntetni egy fertőzést.

Az infektológia az egyensúlyok megértéséről szól.

Egy infekció azt jelenti, hogy felborult egy egyensúly az emberi szervezet, és a körülvevő mikroorganizmusok között.
Az infektológia lényege, hogy meg kell érteni, miért borult fel az egyensúly; és fel kell ismerni az egyensúly felborulásának összes következményeit.
Meg kell érteni a fertőzés OKát: miért borulhatott fel az egyensúly abban az emberben - mi az ő része, az ő felelőssége ebben? Rosszabbul működött az immunrendszere? Miért?

/FRISSÍTÉS: "test" és "lélek" csak elképzelések a fejünkben ahhoz, hogy megértsük az Életet. Az egyensúlyt felboríthatja "lelki" ok is. Az evvel kapcsolatos saját mérésem megtekintéséhez kattintson ide./

És meg kell érteni a KÖVETKEZMÉNYeit: nincs-e olyan, egyébként rejtett egyensúlytalanság, ami csak az infekció kapcsán mutatkozik meg abban az emberben? ... Az infekció lehet az a külső történés, ami felborít egy egyensúlyt, ami már csak egy hajszálon állt, és ami felfedheti az addig rejtett rejtett betegséget, amelyet így még idejében meg lehet gyógyítani...










Az európai világban néha észre sem vesszük a mindennapi csodát: hogy a fertőzéseket rutinszerűen meggyógyítjuk antibiotikummal. Valójában ez hatalmas ajándék - még akkor is ha a mindennapok része lett. Antibiotikum nélkül a legegyszerűbb fertőzés is végzetes lehet. Az antibiotikumok minden nap életeket mentenek.

Minden terület hivatására szükség van a sikerhez. Több ezer orvost lehet küldeni a fertőzések megelőzésére - miközben, ugyanazt a pénzt egy egyszerű ötletbe fektetve, a bajok komoly része megelőzhető:

a LifeStraw célja egy olyan szívószál előállítása amivel a víz mindenki számára megtisztítható.

Az a néhány mérnök, aki ezen a szívószálon dolgozik, talán több ember életét menti meg, mint az a több száz orvos, aki a terepen helyt áll.


H1N1: az influenza elleni védekezésben a határok lezárásánál nagyságrendekkel fontosabb az egyéni felelősség hangsúlyozása.

Az egyéni felelősség: kézmosás, száj elé tenni a kezet köhögéskor, otthon maradni ha valaki beteg (mert így időt ad az immunrendszerének és a gyógyszereknek/pld.Tamiflu/ hogy hassanak, és ezalatt nem terjeszti tovább a betegséget). És még: nem bevenni gyógyszert ha valaki nem beteg (mert ezzel a használható gyógyszerek hatékonyságát rontja).

Egyetlen tüsszentéssel meg lehet fertőzni egy metró kocsiban tartózkodó utasok felét. Így a határok lezárása a fertőzés terjedésének megállításában csak részleges eredménnyel járhat, miközben rengeteg káros hatása van (akár még a betegség legyőzése szempontjából is). Ezért kell az egyéni felelősségre tenni a hangsúlyt.

Lehet, pánikkeltésnek tűnik a veszély hangsúlyozása és a túlzott óvatosság; de talán éppen ennek a "pánikkeltésnek" köszönhetjük, hogy a vírus nem terjedt/terjed jobban tovább.